Managen vanuit Kracht in plaats vanuit Macht

Mijn laatste boek heeft als subtitel ‘Van macht naar kracht’. Ik maak hier het onderscheid tussen managen vanuit macht en managen vanuit kracht. Het is een simpel maar cruciaal onderscheid.
Vanuit kracht leiding geven, is een moeiteloze manier die relatief weinig energie kost en die tot betere resultaten leidt. Vergelijk het met zwaartekracht. Zwaartekracht houdt iedereen moeiteloos aan de grond. Vanuit macht leiding geven kost energie en is veel minder effectief. Toch managen veel managers niet vanuit kracht.

Ze hebben namelijk niet geleerd om vanuit kracht te handelen. Ze zijn geconditioneerd om vanuit macht te handelen. Ze hebben geleerd om te reageren vanuit macht op de omgeving. Dat is precies wat er gebeurd. De omgeving haalt ze uit hun kracht. Overigens laten ze dit ook gebeuren. Je zult het volgende wel herkennen.

  • Je medewerkers doen niet wat je had gevraagd, je geduld raakt op. Je gaat het je medewerkers eens goed duidelijk maken. Je gaat vanuit macht handelen.
  • Je collega’s blijven zo pessimistisch. Ze zien alleen maar een glas half vol. Ondanks dat je hen elke keer verteld dat ze positief moeten denken, doen ze dat niet. Je wordt er moedeloos van. Je geeft je er aan over.
  • In je bedrijf wordt alleen vanuit kostenbeheersing gemanaged. Het gaat alleen maar over bezuinigen. Je voelt bij deze zienswijze dat de energie uit je lichaam vloeit.
  • Afdelingen werken te weinig samen. Je ziet dat, je zegt er wat van, maar mensen veranderen niet.

Zo maar een aantal voorbeelden die zorgen dat je uit je kracht wordt gehaald. Terwijl het moderne leiderschap gaat over vanuit je kracht managen. Een hele grote opgave! Omdat de tegenkrachten zo enorm zijn! Daarom is het ingewikkeld om vooral vanuit kracht te managen. Maar managers anno nu dienen zich dit wel eigen te maken.

Het blijkt dat de omgeving waar we in verkeren ons vaak naar het machtsmodel trekt.
De omgeving is de baas in plaats van jezelf. En voordat we het weten gaan we vanuit macht denken en werken. Omdat we reageren op de omgeving. We worden als het ware het machtsmodel ingetrokken. Hierdoor verliezen we kracht.

Dit betekent ook, dat door veel meer aandacht op ons zelf te richten, we onze eigen kracht kunnen vergroten. Dan hebben we voldoende in huis om tegen de krachten van de omgeving bestand te zijn. Daarom moderne manager (in spe)! Vergoot je innerlijke kracht! Ontwikkel persoonlijk leiderschap. Op deze wijze kun je zorgen dat je je niet laat leiden. Je wordt een manager die vanuit kracht handelt.

Cruciaal bij persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om je aandacht op jezelf te richten. Door aandacht te richten op jezelf ontwikkel je je innerlijke kracht. Door louter je aandacht te richten op de omgeving verlies je kracht.
Aandacht op jezelf richten bestaat uit een viertal elementen.
1. Aandacht op de aandacht
2. Aandacht richten op je gevoel en emoties
3. Aandacht richten op je zienswijze
4. Aandacht trichten op je acties.

Vanuit aandacht op jezelf richt je je aandacht op de omgeving! Je hebt dus vijf plekken waar je je aandacht op moet richten. Het is derhalve belangrijk om je aandacht goed te verdelen. Je kunt niet zeggen, richt overal 20% op. Het hangt erg van de situatie af hoe de verdeling er precies uit ziet. Maar probeer wel bewust te zijn dat je je aandacht richt op al deze plekken.

Effectieve managers managen vanuit kracht. Niet vanuit macht. De eerste stap is om daadwerkelijk contact te maken met hun eigen kracht. Daarom is een manager anno nu zeer goed in persoonlijk leiderschap.