Johan Steenhoek heeft als ondernemer jarenlang veel te hard gewerkt en besluit tijdens een vakantie dat hij het rustiger aan wil doen. Een maand na de vakantie slaat het noodlot echter toe: zijn vrouw wordt ernstig ziek. Hij houdt een dagboek bij en die dagboeknotities vormt hij later om tot zijn debuutroman Heleen.

Johan studeerde werktuigbouwkunde in Alkmaar en was samen met een compagnon eigenaar van een ingenieursbureau en een technische handelsonderneming. Na de verkoop van de twee bedrijven leidde hij nog enige jaren beide ondernemingen en kocht hij in 2011 een deel van het bedrijf terug. Naast ondernemen maakt Johan bronzen beelden, publiceerde hij de dichtbundel Een beeld van een dichter en schrijft hij regelmatig columns in een plaatselijk weekblad.

In de autobiografische roman Heleen verbindt hij de ernstige ziekte van zijn vrouw, haar verblijf in een verpleeghuis en het feit dat hij verliefd werd op een andere vrouw, met de zakelijke beslommeringen en de zorgen om zijn demente moeder. De hoofdpersoon worstelt met de zin van het leven en vraagt zich af hoe zijn omgeving zal reageren als hij vertelt dat hij een ander heeft.

Heleen is verkrijgbaar als boek (ISBN 9789492221599) en als e-book (ISBN 9789492221605). Kijk voor meer informatie over Johan Steenhoek op Johansteenhoek.nl.