Haal de druk van de ketel!

Een constante druk op de ketel is ongezond. Het is lichamelijk en geestelijk gezond om te ontspannen. Een drukke agenda of een baan die veel van je vraagt kan ertoe leiden dat het voelt alsof je geen regie hebt over je leven, dat je geleefd wordt door de dagelijkse bezigheden. Dat gevangen gevoel maakt dat je niet vrij bent om te genieten van het leven. Het kan je zelfs ziek maken of depressief.

Ziek of depressief worden is natuurlijk niet te bedoeling. Tijd voor actie! Lees snel de vier essentiële dingen waar je tijd voor vrij ‘moet’ maken.

Maak tijd vrij voor jezelf

Door te ontspannen maak je tijd vrij om naar jezelf te luisteren, om de dingen die onder de oppervlakte spelen aandacht te geven en om je lichaam en je hersenen de rust te gunnen die het nodig heeft. Daarom is slaap ook zo belangrijk.

Maak tijd vrij voor bezinning

Tijd vrijmaken voor bezinning is nodig om tot een helder besef te komen over je eigen ontwikkeling of over een beslissing die je moet nemen. Er zijn verschillende manieren om je te bezinnen en om het contact met jezelf te onderhouden:

  • Meditatie
  • Yoga
  • Natuurwandelingen
  • Een retraite
  • Een coach of therapeut.

Iedereen heeft behoefte aan iets anders. Dit verschilt per persoon maar ook qua ontwikkelingsfase. Kies een manier van bezinnen die op dit moment bij je past. Als je nog niet weet wat je aanspreekt, probeer het dan gewoon uit. Volg je hart en gun jezelf die tijd.

Maak tijd vrij voor creativiteit

Vanuit een ruststand ben je in staat om je creatieve brein te activeren. Je bent beter in staat om vrij oplossingen aan te dragen en je bent productiever. Ook ontstaan nieuwe ideeën gemakkelijker als je uitgerust bent. Neem de tijd om je wensen om te zetten in werkelijkheid. Het gras groeit niet harder door er aan te trekken.

Maak tijd vrij voor een lach

Lachen is dé ideale manier om te ontspannen en plezier te maken. Het is een uiting van emotie, net als huilen. Kinderen lachen veel vaker dan volwassenen. De uitdaging is om het leven niet zo serieus te nemen en weer te lachen om de kleine dingen. Door je te focussen op de positieve aspecten van je leven, zal je meer feest ervaren. Lachen, zelfs een glimlach, is fysiek, mentaal en sociaal gezond. Het kost nauwelijks moeite en het levert je veel op. Maak plezier en lach eens wat vaker.