Te druk of te weinig focus?

Veel mensen hebben het druk. Sommigen hebben het lekker druk en anderen hebben het te druk. Als je het te druk hebt, is er vaak een gevoel van opgejaagd zijn. Te druk voelen is niet gezond en je levert duidelijk minder prestaties.  Daarom moet je echt  wat aan doen. Wat? Dat kun je lezen in dit artikel. In dit artikel geef ik je aantal tips om je minder te laten leiden door een te druk bestaan.

Een te druk persoon heeft te veel aan zijn/haar hoofd. Het denken aan alles wat nog gedaan moet worden, genereert nog meer stress. Hij/zij voelt zich hierdoor opgejaagd. En vervolgens laat hij/zij zich leiden door dit opgejaagde gevoel. En zo zit hij/zij in een vicieuze cirkel. Hij/zij heeft veel te doen, mist het overzicht en raakt daardoor nog meer gestrest. En zo ga je van een leven waarin je veel te doen hebt, naar een te gejaagd leven. Te druk zijn is dus eigenlijk een te drukke geest die maar blijft malen en daardoor geen overzicht heeft.

Ik zal eerlijk zijn: ik heb het niet vaak in mijn leven te druk gehad. Maar ik heb wel altijd veel te doen. Maar vorig jaar november had ik het echt te druk. Ik voelde me opgejaagd, ik was minder gefocust, mijn beslissingen waren minder goed etc. Ik heb er bij stilgestaan, en ik merkte dat ik niet meer gefocust was. Ik was met te veel dingen tegelijk bezig, en ik vond dat ik alles goed moest doen. Nee, ik moet altijd alles magistraal doen. Ik heb zaken aangepast en ik was weer terug bij mijn oude gevoel: gefocust, veel te doen en ik had overzicht. Veel te doen vanuit overzicht geeft mij een lekker gevoel.

Ik denk dat we vanuit het brein prima kunnen verklaren waarom veel mensen (bijna) trots zijn om te zeggen dat ze het druk hebben. Het brein houdt van status. En in onze samenleving wordt te druk zijn meer gewaardeerd, dan het niet druk hebben. Als mensen aan mij vragen heb je het druk? En als ik dit ontkennend beantwoord, voel ik (of mijn brein?) me bijna bezwaard.

Tip 1. Laat de overtuiging los dat te druk zijn de norm moet zijn. Te druk hebben zou niet de norm moeten zijn, maar in balans zijn!

Als je last hebt van je drukke bestaan, leef je eigenlijk continu in stress. Te veel stress zorgt onder andere voor een te actief limbisch systeem. Hierdoor krijgt onze prefrontale cortex minder resources waardoor we minder functioneren. Hoe langer je het gevoel hebt dat je het te druk hebt, des te actiever je limbisch systeem wordt, des te meer uitgeput je raakt.
Zoals wellicht bekend kunnen we onze limbisch activiteit verminderen, door louter te benoemen dat je een te actief limbisch systeem hebt.

Tip 2. Benoem dat je het te druk hebt!

Als je te veel aandacht geeft aan je drukke bestaan, zorg je er eigenlijk alleen maar voor dat het erger wordt. In de breinwetenschappen geldt het adagium: wat je aandacht geeft, groeit!

Tips 3. Stop met aandacht geven aan dat je het te druk hebt. Klief deze gedachte!

De oorzaak van een te druk leven komt onder andere doordat wij geen overzicht hebben. Wij missen het totaal plaatje. Mijn ervaring is dat als je een overzicht hebt, je al snel van je stress druk af bent. Vergelijk het maar met een niet opgeruimde plank in een kast. En je hebt iets nodig van deze plank. Dan mis je het overzicht. Dus: creëer overzicht. Een simpel doe lijstje (met alles wat je moet doen) kan jou vaak al goed helpen. En lijstjes hebben nog een ander voordeel. Je hoeft het niet meer te onthouden. Dit geeft het brein ruimte en energie.

Tip 4. Werk met (to-do) lijstjes

Naast het hebben van een overzicht moeten wij ook kristalhelder krijgen wat het belangrijkste is. Wat heeft topprioriteit? Ben je dat bewust? Zo niet, maak je dit bewust. De titel van dit artikel luidt: Als je het te druk hebt, betekent dit dat je niet gefocust bent. Je kunt jezelf focussen door heel helder te bepalen wat nou echt belangrijk is! Als je al je taken op een rij zet, zul je zeker dingen kunnen benoemen die eigenlijk niet echt belangrijk zijn. Schrap deze.

Tip 5. Word je bewust van de echt belangrijke zaken, schrap de rest.

Het te druk hebben zit in je hoofd. Als je wilt zorgen dat je het minder druk hebt moet je vooral leren je eigen hersenen te managen. Word meester over je eigen brein.