Opvolger gezocht – Tom Meuleman

verschenen: augustus 2020, ISBN boek: 9789492939517

De auteur is gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken van het familiebedrijf. De focus ligt hierbij niet alleen op het fiscale, financiële en juridische gedeelte, maar zeker ook op het sociale vlak. Hoe zorg je ervoor dat het familiebedrijf wordt voortgezet door de meest geschikte opvolger en de beste keus wordt gemaakt voor het bedrijf en de familie? Deze vraag staat centraal in dit boek.

Bij de overdracht van een familiebedrijf zijn de hoofdrolspelers niet alleen de overdrager en de opvolger. Ook de overige familieleden en andere belanghebbenden, zoals de bedrijfsleider, zijn belangrijk in het opvolgingsproces. Deze personen of groepen van personen staan ogenschijnlijk aan de zijlijn, maar bepalen mede of de opvolging binnen de familie een succes wordt of een nachtmerrie.

Dit boek beschrijft op een praktische wijze het proces van opvolging binnen de familie, en de verschillende (inhoudelijke) stappen die hierin gezet kunnen worden.

Over de auteur

Tom is fiscaal jurist en familieadviseur en houdt zich in de dagelijkse praktijk bezig met het adviseren van familiebedrijven. Hij heeft Management Economie en Recht gestudeerd aan Saxion Hogeschool in Enschede en aansluitend hierop fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na afronding van zijn studie is Tom gaan werken in de fiscale adviespraktijk en in 2011 is hij partner geworden bij de Jong & Laan, waar hij verantwoordelijk is voor de fiscale praktijk en familieadvies praktijk.

Gezien zijn brede interesse voor familiebedrijven heeft hij zich gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken van het bedrijf binnen de familie. De focus ligt hierbij niet alleen op het fiscale, financiële en juridische gedeelte, maar zeker ook op het sociale vlak.

Interviews en recensies

Dagblad Tubantia: https://www.tubantia.nl/haaksbergen/haaksbergse-jurist-beschrijft-waar-het-vaak-fout-gaat-bij-overdrachten-binnen-familiebedrijven~a71fb6e0/

Hanneke Tinor-Centi: https://hanneketinorcenti.nl/opvolger-gezocht/