Lezen, gast! Daar word je slim van…

Het economiekatern van het NRC had kort geleden veel over de val van bedrijfstoppers. Een op de twintig topmensen heeft iets gedaan dat we verwerpelijk vinden. Witwassen, belasting ontduiken, frauderen, dat soort dingen.

Geen kleine dingen dus en echt dingen die bedrijfstoppers niet horen te doen. Uiteraard kwam VVD’er Hermans langs, de droevige Buck Groenhof van SNS Reaal en ook Timo Huges weer. Van Deijsselbloem weet iedereen intussen dat hij met verschillende maten meet en oneerlijk is. Maar die zal wel blijven zitten. Een echte overlever vind ik het.

Toch prettig om in zo’n gezelschap van in opspraak geraakte grote jongens iemand met een onberispelijke staat van dienst tegen te komen. Frans Muller, CEO van het fusiebedrijf van Delhaize en Ahold, maakte in de kolommen van het zaterdagkatern van het NRC een frisse indruk. En hij had een bijzondere uitspraak. Tussen allerlei meer business gerichte vragen zat ook een vraag over het nut van Grieks en geschiedenis op de middelbare school.

Hij had wel het een en ander geleerd, deze Muller, waar hij tot op de dag van vandaag plezier aan beleefde. Zo had hij geleerd om dingen vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken, wat erg belangrijk is in zijn werk als CEO. En ten tweede had hij veel inzicht in andere culturen, wat ook al belangrijk was. Muller is niet de eerste die benadrukt dat het goed voor je carriere is wanneer je je breed orienteert en wanneer je veel leert. Ricardo Semmler, niet de minste, raadde de jonge carrieremaker aan om romans te lezen. Kafka bijvoorbeeld. Daar leer je echt veel van, vond hij. Ik vond dit een erg goede tip, omdat het lezen je echt verdiept. Aanrader dus.