Besluitvorming is geen pokerspel!
De wereld verandert razendsnel. Door het internet zien bedrijven ‘plotseling’ van alles gebeuren. Er is een dringende behoefte aan de juiste data ‘om de besluitvorming te verbeteren’. Gebleken is dat goede data je performance met 25% verbeteren. Het probleem is echter dat de juiste data heel moeilijk te vinden is. En als we die juiste data vinden, gaan we er niet goed mee om.
We baseren ons bijvoorbeeld op te oude data of juist op te nieuwe. Ook maken we fouten door teveel aan het oude te willen vasthouden, of aan groupthinking te doen: doordat teamleden hetzelfde zijn, is er te snel consensus. In mijn boek ‘Het Flitsbrein’ noem ik nog vier van die valkuilen, want het zijn er acht in totaal. Voordat je de juiste data hebt, ben je dus wel even bezig. En dan nog bedreigen je allerlei valkuilen. Dus zijn mensen gaan zoeken naar een alternatief voor big data. En kwamen bij intuitie. Heel veel mensen geloven namelijk dat hun intuitie zonder meer betrouwbaar is. Ze nemen besluiten op hun ‘onderbuik’.
Maar wat blijkt? Voor een goede intuitie heb je veel ervaring en kennis nodig. En ook mensen die dat missen, of op een bepaald gebied missen, geloven heilig in hun intuitie. Ten onrechte. Maar waarom denken we dan toch dat onze intuitie zo bovenmate betrouwbaar is? Door overtuigingen meestal. Doorbeliefs. En dan hebben we ook nog de eigenschap om onze ingevingen en beoordelingen te overschatten.
Dit laatste blijkt uit onderzoek van Charbis en Simmons, twee Amerikanen, die hebben vastgesteld dat jij en ik werkelijkheid met illusie vermengen. Ons brein maakt denkfouten, maar registreert dat zelf niet. We zijn al tevreden als iets goed voelt of veilig. Een erfenis uit de tijd dat we in jungles en op jachtvelden waren.
Dit alles heeft ver strekkende gevolgen voor de kwaliteit van onze zakelijke en persoonlijke besluiten. Waardoor we missers maken. En slechte besluiten nemen. In het verleden zijn mensen daardoor de ontdekking van the Beatles, U2 en Madonna misgelopen, zoals je in ‘Het Flitsbrein’ kunt lezen. En wat te denken van al die bestuurders die de fout ingaan door verkeerde keuzes. En denk maar niet dat er een was onder hen die dacht dat hij een verkeerde beslissing nam.