Van missie naar strijd – Eric Heres en Bruno Steinfort

verschenen: juni 2019, ISBN boek: 9789492221957

Veteranen vertellen over hun traumatische ervaringen

Twaalf verhalen. Eerlijk. Persoonlijk. Ongepolijst. Van oorlogsveteranen, hun partners, hun kinderen en mensen die veteranen bijstaan. Met dit interviewboek willen we laten zien wat het betekent als je na terugkeer van een uitzending de oorlog niet meer uit je hoofd krijgt. In medisch jargon heet dat PTSS (posttraumatische stressstoornis) en/of ‘moral injury’. In gewoon Nederlands betekent dat: dag in, dag uit, jaar in, jaar uit worstelen met jezelf, je partner, je kinderen, je ouders, ja, eigenlijk met iedereen.

Het leven op deze manier zien verworden tot een veelkoppig monster, is soms de ‘beloning’ voor de mannen en vrouwen die namens ons land zijn uitgezonden. Om elders in de wereld – en daardoor ook hier – vrijheid te brengen en te borgen. Maar niemand gaat op missie om gebroken terug te komen.

Van missie naar strijd bevat ongekuiste verhalen, ontboezemingen over zelfmoordpogingen, over vrijwillig de eigen kinderen uit huis laten plaatsen, over drank en vluchten in je werk. Sommigen durven hun kinderen niet meer naar school te brengen, voor anderen is een bezoekje aan de supermarkt al een beproeving. Weer anderen vrezen hun eigen emotionele uitbarstingen, evenals hun partners, kinderen, familieleden en vrienden trouwens. De veteranen delen pijn en verdriet, maar zeker ook blijdschap als de weg naar boven weer is gevonden.

Over de auteurs:
Eric Heres is ‘burger’ en is in het dagelijks leven werkzaam als partner en mede-eigenaar van VIRTUS Communications. Hij liep in de zomer van 2017 circa 600 kilometer met zijn witte herdershond Ice van Zweden naar Noorwegen om geld in te zamelen voor de opleiding van Kane, de pup van Bruno, tot hulphond.

Bruno Steinfort is oorlogsveteraan. Na een missie in Irak keerde hij beschadigd terug in Nederland. Bij hem werd, na enkele jaren, PTSS geconstateerd. Bruno zou het liefst gisteren weer met zijn kameraden op missie gaan, maar is na 11 jaar actieve dienst eervol ontslagen. Bruno is succesvol in therapie geweest. Samen met zijn partner Miranda en ouders is hij hard aan het werk om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Previews, recensies en interviews:
Recensie Van missie naar strijd, door Marc-Jan van Dam
Recensie Van missie naar strijd, door Liefde voor boeken Amanda
Recensie Van missie naar strijd, bij JudithBlogtSolo
Recensie Van missie naar strijd, bij Veronique’s Boekenhoekje
Recensie Van missie naar strijd, bij In de Boekenkast
Recensie Van missie naar strijd, door Hanneke Tinor-Centi
Nieuwsbericht Van missie naar strijd, bij BultersMekke AssistanceDogs
Boekfragment Van missie naar strijd, bij de Militaire Courant
Artikel Zeistenaar loopt sponsortocht van 600 kilometer, bij AD