Het Flitsbrein – Bert Overbeek

verschenen: maart 2015.

ISBN boek: 9789492221001. verkoopprijs: 20,95 euro.

ISBN e-book: 9789492221018. verkoopprijs: 9,99 euro.


Beslissen op intuïtie

De veranderende communicatiemiddelen vragen tegenwoordig om snelle beslissingen, zowel in ons werk als privé. En om niet alleen snelle, maar ook de goede beslissingen te nemen heb je wel de juiste gegevens en data nodig. De toename van big data zorgt ervoor dat de deskundigheid van je keuze toeneemt. Maar is deze data wel beschikbaar of volledig om daarop te kunnen vertrouwen?

‘Volg je intuïtie’ is een belangrijk advies dat dan klinkt. Intuïtie zorgt weliswaar voor snelheid maar is evenmin perfect, want ons brein is niet perfect. De vaak gehoorde uitspraak dat intuïtie altijd juist zou zijn klopt daarom niet. Toch zijn er geruststellende ervaringen met intuïtie. Flitsbesluiten die goed uitpakten. Dat wijst erop dat onze intuïtie een goed hulpmiddel is bij snelle besluiten.

Het Flitsbrein gaat over intuïtie en besluitvorming. Wat kan je met intuïtie in het alledaagse bestaan, kan je haar gebruiken op het moment dat je belangrijke besluiten moet nemen, of moet je daar juist voorzichtig mee zijn en iets anders inzetten?

Aan de hand van praktische voorbeelden uit het bedrijfsleven, diverse onderzoeken en inzichten neemt Bert Overbeek je mee in de wereld van flitsbesluiten en wat je intuïtie hierbij kan betekenen. Iedereen die in organisaties besluiten neemt, kan met de tips direct profiteren van intuïtie als tool voor snelle besluitvorming.

Over de auteur:
Bert Overbeek is een veelgeprezen MD-begeleider, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Een goed resultaat in een gezonde werksfeer staat bij hem centraal. Hij achterhaalt snel wat verbeterd kan worden. Dit doet hij door laagdrempelig en open te communiceren. Daarna buigt hij eventuele blokkades samen met een team om. Hij heeft een boeiende methode ontwikkeld op basis van recent breinonderzoek.

Bert is bij Birkman- en DISC-consultant en zeer goed thuis in onder andere groepsdynamiek, de RET, NLP, Enneagram, Belbin, MBTI en kernkwadranten. Bert schreef al meerdere boeken, waaronder de boeken Mannen en/of Vrouwen (2016) en Diversiteit (2017).

Aanbeveling:
Willem Mastenbroek, emeritus hoogleraar Organisatiecultuur en Communicatie aan de economische faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam zegt over de auteur: “Intuitie belangrijk bij besluitvorming? Laat dat maar aan Bert Overbeek over! Hij was twintig jaar geleden al zover. Dat maakt zijn verhaal zo geloofwaardig en sterk. Immers: de echte wijsheid zit in het doen.”

Previews, recensies en interviews:
Artikel Waarom je meestal niet naar je intuïtie moet luisteren, bij NRC
Artikel Gevoel of verstand? Wat is de betere raadgever?, bij Menzis
Artikel Karaktertest moet beleggers voor fouten behoeden, bij FD
Gastexpert: Goede besluiten zijn allesbepalend, bij Baaz Magazine
Artikel Beslissen doe je tussen hoofd en (onder)buik, door MT
Recensie Het Flitsbrein, bij Managementboek, door Hans van der Loo
Interview met auteur Bert Overbeek, bij Managementboek, door Bert Peene
Recensie Beslissen op intuïtie, bij Managementboek, door Bert Peene
Recensie Het Flitsbrein, bij VO Academie
Recensie Intuïtie komt met ervaring, bij NRC
Artikel De intuïtie van de leider, o jee!, bij ManagementSite
Recensie Checklist intuïtie, bij Managementboek, door Jeanine Dijkhuis