Doorprutsen met bokkenpruik – Jeroen Rook

Verschenen: 23 maart 2023

ISBN boek: Verkoopprijs: 21,95 euro.

ISBN e-book: 9789492939999. Verkoopprijs: 9,99 euro.

Al bijna 78 jaar zijn we hier in Nederland een vrij land. Vrijheid is essentieel voor ons functioneren en voor ons geluk. Maar de vraag rijst: Voelen we ons eigenlijk wel ècht vrij en worden we gekend in onze dromen en behoeften?

Nathan Poâtski, een miskende kunstenaar van 53 jaar die kleine beeldjes van emotie kleit op zijn gevoel, zeker niet. Hij voelt zich geenszins gekend in zijn grootste passie en daarmee zijn missie in zijn leven. Daar komt bij dat hij in zijn jeugd door beide ouders permanent vergeleken is met zijn opa Samuel Poâtski, die als verzetsstrijder omkwam in het kamp van ‘Bergen Belsen’, waarbij Nathan altijd het idee heeft gehad dat hij gezien de heldenstatus van zijn opa Samuel nooit iets kon voorstellen in de wereld. Daarbij is hij in zijn jeugd veel gepest en heeft zelfs zijn grote liefde Ilona hem verlaten.

Als indirect oorlogsslachtoffer gaat Nathan in deze roman op 4 mei 2022 op weg naar de Willemsbrug met als doel om daar zelfmoord te plegen.
Op 5 mei zal hij eindelijk vrij zijn. Maar de vraag die zich, onderweg naar zijn vrijheid voortdurend aan hem opdringt blijkt verstikkend: Is zijn levensverhaal wel volledig afgesloten? Is zijn leven wel af?

In de psychologische literaire roman Doorprutsen met bokkenpruik beschrijft auteur Jeroen Rook een worsteling van gevoelens: wraak vermengd met schuldgevoel in een psychologische verhandeling, zoals we van hem gewend zijn met veel tragikomische humor. En natuurlijk kan dat puzzelstukje ‘mystiek’ daarin niet ontbreken. Eerder verscheen van Jeroen de roman Babba (september 2021).

In de media

Interview Omroep Flevoland: https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/326311/jeroen-rook-over-zijn-nieuwe-boek?id=326311

Recensies

Hanneke v.d. Water: https://www.to-taalboekrecensies.nl/doorprutsen-met-bokkenpruik/

Inge Brunnekreef: https://www.hebban.nl/recensie/ingebrun-over-doorprutsen-met-bokkenpruik