Neem je plek – Nanko Boerma

ISBN boek: 9789492939876.

ISBN e-book: n.n.b.

Verschenen: juli 2022.

Er wordt veel gesproken en geschreven over het ‘democratisch tekort’. Denk bijvoorbeeld aan de Toeslagenaffaire, schijnbaar zinloze inspraakavonden en (afgewezen) WOB-verzoeken. Maar dat ‘democratische tekort’ ligt niet in Den Haag, maar naast de deur.

De claim is dat we in een democratische rechtstaat leven. De realiteit is dat we over de meeste dingen die voor ons écht belangrijk zijn niet zo heel veel te vertellen hebben. Dat hiërarchische, top-down sturing niet meer werkt, is de uitkomst van nagenoeg alle recente parlementaire enquêtes.

Het is de hoogste tijd om de publieke ruimte zo in te richten dat de burgers zelf, spelend en handelend, het initiatief weer krijgen. Ruim baan voor de ‘dikke ik’? Nee, integendeel: acterende burgers zijn autonoom, loyaal, betrokken en oordeelkundig. Transacties zullen nooit stabiel zijn als ze geen waardevolle verbinding vormen, die voor alle betrokkenen een plus opleveren. De staat is verantwoordelijk voor de inrichting en bescherming van de publieke ruimte. Wij, de burgers zíjn de staat.

Neem je plek’ roept de lezer op om een acterend burger te worden, en laat zien wat we daarvoor samen te doen hebben.

Over de auteur

Nanko Boerma was eindverantwoordelijk voor grote veranderingsprojecten bij bedrijven en overheden. Het weerstaan van ‘top-down’- sturing en het geven van ruimte aan het horizontaal organiseren van ‘waardevolle verbindingen’ bleek daarbij het recept voor succes.

Hij is voorzitter van stichting Transactieland.nl, kennisinstituut voor transactie-innovatie, dat wetenschappelijk onderzoek naar de voorwaarden voor waardevolle verbindingen bevordert.Eerder schreef hij de boeken Waardevolle Verbindingen en Koppelzones.

 

Recensies

Elma Bruin: https://thenewroyaltyworldblog.wordpress.com/2022/08/24/recensie-neem-je-plek/

Amanda Tuinstra: https://www.liefdevoorboekenamanda.nl/?s=neem+je+plek