De vloeibare samenleving – Peter Hagedoorn
Hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen

In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt en is 24/7 ‘online’. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag (de bakker, de boer) het belangrijkst, maar vormt de digitale wereld feitelijk de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt als het ware een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles verbindt en daardoor tevens ‘kortsluitingen’ creëert in de klassieke manier van leven.

Te weinig wordt nog door beleidsmakers, ondernemers en politici beseft dat die nieuwe digitale wereld een soort (wetteloze) eigen wereld aan het worden is, die letterlijk alles overhoop haalt in de klassieke wereld. Maar: die digitale wereld behoort, net als de klassieke samenleving, bestuurd en geregeerd te worden, want anders kunnen de gevolgen voor de samenleving zeer groot en wellicht desastreus zijn.

In De vloeibare samenleving maakt Peter Hagedoorn duidelijk dat klassieke ‘oplossingen’ niet werken voor de digitaliserende samenleving en dat deze daarom een eigen bestuurlijke ordening moet krijgen, die anders zal zijn dan de klassieke politieke structuren. Het wordt tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan andere bestuurlijke modellen voor deze nieuwe samenleving.

Over de auteur:
Peter Hagedoorn is opgeleid als natuurkundig ingenieur en heeft een loopbaan gevolgd waarbij hij afwisselend heeft gewerkt voor de publieke sector en het bedrijfsleven. Zo werkte hij bij Shell, het Ministerie van Economische Zaken, Bull-Nederland, RAET, Hagemeyer en Océ. Daarnaast was hij de eerste voorzitter van het CIO-Platform Nederland, in welke hoedanigheid hij tevens in de Board zat van de European CIO Association. Later werd hij benoemd tot Secretaris-Generaal van deze organisatie.

Previews, recensies en interviews:
Column Wat moet je als CIO met globale politieke instabiliteit?, bij IT executive
Column Maakbare mensen, bij IT executive
Column Gevraagd: e-leaders, bij IT executive
Column Nederlands digitale Alleingang, bij IT executive
Artikel Algoritmes, verwacht er niet te veel van, bij IT executive
Recensie De vloeibare samenleving, door Marco Derksen
Recensie De vloeibare samenleving, door Nico Jong bij Managementboek
Nominatie Longlist Managementboek van het jaar 2018, bij Managementboek
Interview met Peter Hagedoorn, bij IT Executive
[download id=”4950″], bij CIO Magazine
Recensie De vloeibare samenlevering, door Freija van Duijne bij Managementboek
Artikel De wereld digitaliseert in een angstwekkend snel tempo, bij Baaz Magazine
Recensie De vloeibare samenleving, bij Managementboek
Recensie De vloeibare samenleving, door Hanneke Tinor-Centi
Podcast interview met Peter Hagedoorn, door BNR De Technoloog
Preview De vloeibare samenleving, door Peter Hagedoorn bij Managementboek
[download id=”4908″], bij BoardroomIT