Moeten bestaat niet! Of toch wel?

‘Ik voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen.’ Herken je jezelf in die uitspraak? Dan is de kans groot dat je regelmatig stress ervaart. Je wilt alles goed doen, het liefst perfect. Je kinderen moeten genoeg aandacht krijgen, op je werk kan je niet onder doen voor je collega’s en dan ook nog minimaal drie keer sporten in de week om er goed uit te blijven zien.

Het voelt helemaal niet alsof je een vrije keus hebt. Je moet van alles. Druk, druk, druk. Misschien is het een geruststelling om te weten dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Zeker werkende ouders herkennen het stresserige gevoel van alle ballen in de lucht houden. En ook als je geen kinderen hebt, kan je leven af en toe best hectisch en druk zijn. Om er achter te komen hoe je meer (keuze)vrijheid kunt ervaren, is het handig om de dingen die ‘moeten’ te ontleden. Ik waarschuw je wel alvast. Wat je nu gaat lezen vind je misschien niet leuk om te lezen. Het kan namelijk nogal confronterend zijn. Ben je er klaar voor? Niets moet! Ook al lijkt het of je heel veel moet, je moet je netjes gedragen, je moet nog even een bloementje kopen voor je vriendin, je moet die deadline halen, je moet vul maar in. Maar er moet helemaal niets. Moeten bestaat niet.

Voldoen aan verwachtingen

Het gevoel van moeten leeft wel, maar het concept moeten is maar een idee. Een idee dat weliswaar al jaren geleden in je hersenen is geplant, maar geen onoverkoombare obstakel voor ontspanning. Moeten is een idee wat je hebt ontwikkeld toen je nog heel jong was. Je ouders of verzorgers hebben je met de beste intenties bijgebracht welke verwachtingen er zijn. Hun eigen verwachtingen en die van de wereld hebben ze op jou geprojecteerd. Omdat je aan de verwachtingen wilde voldoen, ben je je op een manier gaan gedragen.

Eigen keuze

Je bent je gaan aanpassen om te voldoen aan de verwachtingen. Dat is heel logisch. Maar dat hoeft niet meer. Je bent nu volwassen en hebt een eigen keuze. Dit biedt direct veel meer mogelijkheden. Mogelijkheden om je eigen leven te leven te plannen. Het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Je gaat immers keuzes maken en acties ondernemen die consequenties hebben. Het nemen van verantwoordelijkheid kan dus heel goed voelen als moeten. Op het moment dat je keuzes maakt en de uitkomst erkent, accepteer je ook de consequenties. Die consequenties kunnen lijken op iets wat je moet doen. Als het als een verplichting voelt, is het tijd voor zelfreflectie.

Waarom wil je het eigenlijk?

Waar besteed je wél aandacht aan en wat is eigenlijk maar bijzaak? Op het moment dat je voelt dat je iets moet, ga dan na uit welk ‘willen’ het voortkomt. Welke keuze heb je onbewust of bewust genomen, zodat je nu iets doet wat voelt als moeten? Keuzes hebben consequenties. Erken en accepteer de uitkomst of maak een andere keuze. Dat klinkt best simpel toch? Dat is het vaak ook als je het jezelf niet zo moeilijk maakt.

Kies voor jezelf. Daar heeft uiteindelijk iedereen in je omgeving belang bij en jij het meeste. Eigen verantwoordelijkheid maakt dat je jouw eigen feestje kan maken, elke dag weer.